Tien tips om zelf het weer te voorspellen

Het weer interpreteren is belangrijk voor een schipper 

De maritieme weerberichten consulteren voor vertrek is absoluut noodzakelijk , maar zelf het weer een beetje kunnen interpreteren en voorspellen is goed zeemanschap .

  1. Wolken : Vederwolkjes hoog in de lucht (cirrus wolken). Worden ze dikker en vullen ze langzaam de hemel?  Dan is er een depressie met slecht weer op komst (warmtefront of trog).  Zijn er schapenwolkjes (cumulus)  boven het strand ? Dan mag je stabiel en mooi weer verwachten.
  2. Windrichting : Verandert de wind tegen de richting van de wijzers van de klok (krimpende winden) ? Vb : wind die van het westen naar het zuiden draait, is een teken dat er slecht weer op komt is.  Als de wind verandert in de richting van de wijzers van de klok (ruimende winden) is het een teken, indicatie van weersverbetering .
  3. Kleur van de zon : Rode zon in de morgen is voorbode van slecht weer. Rode zon in de avond is voorbode van goed weer .
  4. Regenboog : Regenboog aan de loefzijde betekent dat de regen en wind naar jou toekomt. Regenboog aan de lijzijde betekent dat de regen en wind van jou weggaat.
  5. Vogels :   Als de lucht dunner is , hebben de vogels meer moeite om te vliegen en vliegen ze lager.  Vliegen ze in groep en verzamelen  in de bomen of op het strand , betekent dit dat er slecht weer op komst is.
  6. Droog of nat dek : Bij een nat dek in de morgen mag jij je aan een mooie dag verwachten . Bij een droog dek in de morgen is het omgekeerde te verwachten.
  7. Barometer : Stijgt of daalt de barometer met 3 hectopascal op de tijdspanne van één uur, dan mag je veel wind verwachten.
  8. Deining : Een snelle rijzing van de deining kondigt een storm aan.
  9. De maan : Een blozende maan kondigt wind aan. Een halo rond de maan betekent dat er een warmtefront of trog voorafgaat.
  10. Regen : Als het ’s morgenvroeg regent, mag je tegen de middag mooi weer verwachten . Het regent zelden meer dan 4 uur onafgebroken.

Wil je meer weten over weersvoorspelling , volg dan één van de RYA theorie vaarcursussen.

Lees ook : Moet een schipper weerkaarten kunnen lezen ?

Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo