Tropische stormen op de Atlantische oceaan

Tropische stormen bij een Atlantische oceaan oversteek

storm op zeeIn deze  periode plannen een aantal pleziervaarders  om een trans-Atlantische oversteek te maken en dit is geen probleem als men goed opgeleid en voorbereid is en de nodige ervaring heeft.
Eén van de uitdagingen  bij een dergelijke oversteek is om de tropische stormen te vermijden en  de techniek te kennen om deze eventueel  te ontvluchten.
De grootste kans voor tropische stormen op de Atlantische oceaan zijn volgens de statistieken in de  periode van 1 juni tot 30 november. Het weer houdt zich echter niet aan statistieken en wie  zeker wil zijn vertrekt best na Nieuwjaar.
Het veiligst  is ook om de oversteek te doen via de Kaapverdische eilanden.
De tropische stormen ontwikkelen zich meestal  tussen 005°N en 020°N aan de Afrikaanse kust  in de buurt van de Kaapverdische eilanden.
Een tropische storm begint als een gewone depressie, wint aan energie door de hoge temperatuur van het zeewater, verplaatst zich naar het Westen en neemt in kracht toe naarmate hij de Amerikaanse kust nadert .

Gemiddeld heeft een  tropische storm (orkaan) een diameter van 400 mijl en verplaatst zich aan een snelheid van ongeveer 15 knopen.

Informatie over stormen en hurricanes vindt men onder andere op http://www.nhc.noaa.gov/ . Het National Hurricane Center geeft  om de 6 uur stormwaarschuwingen.

Ook aan boord kan men de signalen detecteren die erop wijzen dat een storm op komst is :

  •  cirruswolken die geleidelijkaan dikker worden
  •  krimpende en toenemende winden
  •  sterke daling van de barometer
  •  opkomende deining
  •  sterk gekleurde hemel bij zonsopgang en -ondergang

Als je bij een oversteek van de Canarische of Kaapverdische eilanden naar de Caraïben wordt achtervolgd door een opkomende tropische storm ( orkaan ) is het belangrijk om je koers onmiddellijk  te wijzigen en zuidwaarts te varen.  
En dit om twee  redenen:
- ten eerste omdat een tropische storm meestal afbuigt naar het Noorden.  Als je op tijd van koers verandert  kan je aan het ergste ontsnappen.
- ten tweede is het, als je  toch in de storm terecht komt,  belangrijk om in de zuidelijk helft van de cirkel  te zitten waar de relatieve wind het minst sterk is.

Hoe je je best ook doet, de kans op een paar dagen slecht weer is reëel en je  moet  hierop voorbereid zijn.

Dit onderwerp en anderen komen uitgebreid  aanbod bij de theorie-opleiding ISAF safety.

Lees ook : Hoe zich voorbereiden op een storm

Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief