Man over boord op een zeilboot

man over boordEen persoon over boord is een nachtmerrie voor alle schippers.


Uiteraard is preventie ( lees ook : Man over boord voorkomen )  het allerbelangrijkste , maar als het toch gebeurt, kan de schipper  en zijn bemanning  beter goed voorbereid zijn.
De  persoon die  iemand ziet vallen moet luid roepen  “Man Over Boord”  en naar de drenkeling wijzen. Verwacht echter niet  dat bezoekers/ niet opgeleide bemanning  dit automatisch weten en het is aan de schipper hen hierop te wijzen.

Als de stuurman/schipper een  “MOB kreet” hoort , moet hij onmiddellijk naar de persoon aan boord  roepen  “wijzen en blijven wijzen “. Als de drenkeling een reddingsvest aan heeft, zal hij/zij niet alleen drijven , maar ook veel gemakkelijker te localiseren zijn ( zie ons artikel over reddingsvesten )

De stuurman voert een  “ crashtack” uit (door de wind draaien zonder aan de zeilen te komen ) en  stuurt naar de drenkeling   (omdat de Genua  back staat, verliest  de boot  snelheid en kan men de drenkeling langzaam naderen) .

Opmerking :  Als men geen visueel contact  met  de drenkeling  heeft moet men asap naar de tegengestelde koers varen vb: boot was 40°C  aan het varen – de nieuwe koers is 40°C + 180° = 220°C.

Opgelet :  de stuurman moet opletten dat  bij het manoeuvreren  niemand anders in het water valt!
 Nadien zo vlug mogelijk de giek centreren om een klapgijp te vermijden.
Eenmaal dicht bij de drenkeling moet men :

  •  motor starten 
  • een reddingsboei , joon  gooien  en eventueel een rookpot
  • op de Kaartplotter /GPS de MOB knop indrukken ,
  • een noodoproep maken   via de  marifoon  (geen "Panpan" zoals sommigen beweren. Een persoon over boord is een levensbedreigende situatie waarbij onmiddellijke hulp vereist is.)

 Eens  op motor  strijk het voorzeil -

Belangrijk : altijd dicht bij de drenkeling blijven !!!

Opmerking:
Roep  niet “zwem “ naar de drenkeling zoals er in sommige cursusboeken geschreven staat , want de drenkeling moet stil blijven liggen om minder snel af te koelen. ( “Help” positie) ( zie ons artikel: in koud water vallen - cold shock )
Gebruik de  motor om  de drenkeling, kop in de wind, op een veilige afstand te naderen.( Dit proberen te doen onder  zeil is leuk bij een training, maar is bij een reële situatie misdadig! )
Eenmaal de drenkeling midscheeps ligt,  draai je de zeilboot tussen de wind en de drenkeling . Laat de boot langzaam naar de drenkeling drijven.  Hou de boot onder controle met de motor en zorg ervoor dat je de drenkeling ter hoogte van de cockpit kan vastgrijpen  met de bootshaak. (met de stroming moet je geen rekening houden)
Als je ziet dat het niet lukt, herbegin je het manoeuvre  maar let er vooral op niet over de persoon te varen.

Belangrijk: Vaar nooit in achteruit naar een drenkeling , kans is groot dat hij onder de spiegel en in de schroef geraakt .

Tip: Het is zeer belangrijk dat de stuurman/schipper de drenkeling permanent kan zien  om er niet over te varen .
De persoon die de drenkeling oppikt moet zich vastmaken met een  veiligheidslijn aan de loefkant  en zich klaarmaken om de drenkeling vast te grijpen met een bootshaak ( aan de lijkant ).
Eenmaal de drenkeling langszij ligt , binnen het bereik van de bootshaak ,  moet de stuurman  de gashendel in neutraal zetten.

Eens  men de drenkeling  vast heeft , kan je best  de bootshaak vervangen door een veiligheidslijn of tros ( indien mogelijk ).  Als  de persoon nog bij bewustzijn is , kan je hem naar de spiegel begeleiden (zonder hem los te laten) zodat hij/zij via de zwemladder aan boord kan klimmen.
Als de persoon bewusteloos is, of niet voldoende energie heeft om via de zwemladder aan boord te klimmen, is het meestal veiliger om hem  naar boven trachten te hijsen via de vrijboord aan de cockpit (en niet via de  spiegel ).

Het is het zeer moeilijk , lees “praktisch onmogelijk “ om een bewusteloos volwassen persoon aan boord te hijsen . Als goed alternatief kan je een reddingsvlot of bijboot in het water laten en onder de persoon schuiven zodat deze uit het  water ligt.
Lees ook mijn artikel : Hoe een bewusteloze persoon aan boord krijgen.

We oefenen “MOB”  bij  elke RYA zeilcursus : Competent crew , Dagschipper en Kustschipper.
Oefen dit zelf (met een stootwil) minstens één keer per jaar en telkens bij een nieuwe crew .

Tip : Zorg er steeds voor dat er altijd minstens één persoon aan boord is die een Distress/Mayday via de marifoon kan versturen en die de boot kan besturen  als de schipper zelf over boord valt.

Lees ook :

Commentaar of vragen hierover mail mij op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief