Alles wat elke schipper moet weten over reddingsvesten

reddingsvesten

Een reddingsvest is niet alleen verplicht, maar is werkelijk van levensbelang als men per ongeluk in het water terechtkomt.


Dat een reddingsvest je doet drijven weet iedereen, maar meestal vergeet men dat de drenkeling, ook als hij bewusteloos is, met het hoofd boven water moet drijven. Hiervoor zijn reddingsvesten van minstens 150 Newton noodzakelijk. 

Wie men niet kan vinden , kan men ook niet redden!
Een reddingsvest is ook zeer belangrijk om een persoon in het water zichtbaar te maken. Op honderd  meter afstand is een persoon meestal niet meer te zien.
Wie geen reddingsvest aanheeft, zal moeten zwemmen om boven te blijven, met als gevolg dat hij/zij veel vlugger zal onderkoelen wegens energieverlies.

Cold shock.
Door het plotse temperatuurverschil tussen het lichaam en het water ontstaat dikwijls een “cold shock “ waardoor de persoon hyperventileert, gedesoriënteerd raakt en meestal niet in staat is om te zwemmen.

Zware zeilkledij.
Met zware waterdichte zeilkledij, is het zeker aan te raden om reddingsvesten te gebruiken  met een drijfvermogen van 275N.
Dit groot drijfvermogen zorgt ervoor dat een bewusteloze drenkeling automatisch en snel kantelt om zo het hoofd boven water te hebben .

Opmerking : Met zware kledij in het water liggen ben je niet zwaarder of naar beneden gezogen !!
Het is omgekeerd,  zware kledij zorgt voor  extra drijfvermogen en je loopt het risico om niet automatisch op je rug te draaien als je bewusteloos bent .

Vaste reddingsvesten:
De vaste reddingsvesten zijn gemaakt uit een speciaal soort schuim en hebben als voordeel dat ze goedkoop zijn, geen onderhoud vergen  en levenslange werking bieden.
Het grote nadeel ervan is dat ze oncomfortabel zijn , de bewegingsvrijheid beperken en veel (berg)plaats  innemen .
Ze beschikken ook niet over een gezichtsbeschermer .

Opblaasbare reddingsvesten:
Ze zijn comfortabel om dragen en nemen weinig (berg)plaats in . Ze hebben als nadeel dat ze  gevoelig zijn voor lekken en goed onderhouden moeten worden.

Kies voor  volautomatische reddingsvesten die  automatisch worden opgeblazen wanneer ze in contact komen met  water.
Het heeft als voordeel dat ze ook werken ook als men bewusteloos is.

In de automatische reddingsvesten zijn  twee verschillende activeringsystemen:

a)    Het systeem met smeltcapsule. De smeltcapsule smelt onmiddellijk weg bij contact met het water en activeert het opblaasmechanisme.
Voordeel : eenvoudige werking  alsook eenvoudige vervanging van het mechanisme
Nadeel : zou ongewenst kunnen geactiveerd worden door veelvuldig contact met water zoals bij felle regen of golven.  

b)    Het systeem op basis van waterdruk( Hammer) . Het opblaasmechanisme wordt automatisch geactiveerd door de hydrostatische druk (de druk van het water ) op een ondergedompelde persoon.
Voordeel : kan niet geactiveerd worden door water van regen en golven.
Nadeel : duurder in aankoop en onderhoud.

Alle opblaasbare reddingsvesten zijn voorzien van een opblaasmondstuk dat de mogelijkheid geeft om het vest met de mond op te blazen of af te laten.

Opmerking : Automatische reddingsvesten  moeten minimum om de twee jaar gekeurd worden in een door de fabrikant erkende werkplaats ( die is meestal terug te vinden op de website van de fabrikant )
Let op: een reddingsvest werkt alleen goed als:

  •  je het juiste model en de juiste categorie  draagt
  •  je  het vest volgens de bijgesloten instructies aantrekt en  draagt
  •  je de kruisband ook gebruikt
  •  je het vest volgens de bijgesloten instructies opbergt en onderhoudt.
  •  je leert hoe het correct te gebruiken

Tip:  Controleer of het opblaasmechanisme van een opblaasvest nog operationeel is (volgens de bijsluiter).
Check ook of het  vest nergens beschadigd of versleten is en of het gasflesje niet verroest of doorboord is.
Lees ook mijn artikel : automatische reddingsvesten zelf controleren 

Beijk ook het fimpje van de RYA ivm het dragen van een reddingsvest

Wanneer een reddingsvest dragen ?
Een reddingsvest moet (volgens de reglementen) binnen handbereik zijn. Maar in geval een boot wordt overvaren, kapseist, vuur vat of ingeval iemand overboord valt, heeft men meestal geen tijd meer om een reddingsvest aan te trekken.
De boodschap luidt  dus ; altijd een reddingsvest dragen tenzij met een goede reden heeft om dit niet te doen  en de risico’s ervan overwogen heeft.

Wij raden aan om een reddingsvest altijd te dragen, maar zeker  :
 •    voor personen die niet kunnen zwemmen
 •    bij windkracht van meer dan 4 Bft
 •    bij nacht
 •    bij slechte zichtbaarheid
 •    bij varen in koud water ( < 20°C)
Bij meer dan 4 beaufort , nacht en slechte zichtbaarheid is het nog moeilijker om een persoon in het water terug te vinden.
In koud water zal een (niet getrainde) persoon onderhevig zijn aan een ‘cold shock’ en sneller verdrinken (dit geldt ook voor goede zwemmers).
Ook een goede zwemmer kan zijn hoofd stoten en bewusteloos in het water terecht komen.
De gemiddelde overlevingstijd in water van 10° Celsius is één uur indien men zeilkledij draagt en  men niet zwemt.
Om te weten hoe te overleven in koud water kan men best een RYA sea survival training volgen.

Licht op reddingsvest.
Zelfs met een reddingsvest aan, is het ‘s nachts zeer moeilijk ( lees onmogelijk)  om iemand terug te vinden .
Een geïntegreerd licht dat automatisch in werking treedt bij contact met het water zal dit probleem oplossen (opgelet : vervaldatum van de batterij in het oog houden).
Als men ‘s nachts vaart kan men best nog een tweede licht hebben dat vastgemaakt is aan de arm. Een knipperlicht is ‘s nachts vanuit  een helikopter tot 20 zeemijl zichtbaar
    

Gezichtsbeschermer ( buiskap )

sprayhoodDe Engelse maritieme autoriteiten hebben vastgesteld dat  heel wat  personen toch door verdrinking gestorven zijn ondanks het feit  dat ze een goed reddingsvest aanhadden.
Verder onderzoek heeft aangetoond dat dit te wijten is aan de golfslag op het gezicht van de drenkeling. In het begin zal hij kunnen voorkomen het zeewater te inhaleren, maar na een tijd - door de vermoeidheid en onderkoeling - zal hij kleine hoeveelheden water inhaleren en sterven door verdrinking ondanks het feit dat hij met zijn hoofd boven water drijft.
Een gezichtbeschermer lost niet alleen dit probleem op, maar dient tevens ook als regenbeschermer en windstopper waardoor de onderkoeling via het hoofd ( lichaamsdeel met het grootste warmteverlies) sterk vertraagt . De warmte van de lucht blijft  onder de kap en verdwijnt niet onmiddellijk in de natuur.  Het is een investering van een paar tientallen euro’s die de overlevingskansen van een drenkeling nog vergroot . De gezichtsbeschermer kan vast gemonteerd zijn op de reddingsvest of  opgeborgen in een klein tasje, bevestigd aan het reddingsvest.

Kruisband
Een kruisband is een belangrijk onderdeel van een reddingsvest want het zorgt ervoor dat drenkeling sneller op zijn rug kantelt, niet in het reddingsvest wegzakt  en dat het hoofd maximaal boven de golven blijft.

Harnas ( met een veiligheidslijn )   
Een harnas met een veiligheidslijn zorgt ervoor dat men zich aan de boot kan vastmaken , Dit is vooral’s nachts en bij slecht weer  van groot belang.
Tip : Zeker controleren of ook het harnas van het reddingsvest gekeurd is !!

Een reddingsvest werkt alleen als men ze draagt !
 

Een zwemvest is geen reddingsvest !!

KEURING
Alle  reddingvesten moeten minstens een CE label hebben en het drijfvermogen moet erop vermeld staan.

Drijfhulpmiddel 50N - EN 393
Alleen geschikt als hulpmiddel voor goede  zwemmers.  Alleen in beschutte  wateren , dicht bij de wal waar snel hulp aanwezig is. Niet veilig bij bewusteloosheid. Dit is geen REDDINGSVEST!

Reddingsvest 100N - EN395
Geschikt op binnenwateren en beschutte wateren. Beperkt veilig bij bewusteloosheid en bij het dragen van waterdichte kleding.
Geschikt voor kinderen (al vanaf een paar maanden) en volwassenen bij of op binnenwateren en beschutte wateren tijdens normale weersomstandigheden en het dragen van lichte kleding.  De 100N reddingsvesten zijn zo ontworpen dat ze een bewusteloze persoon op de rug draaien, met het hoofd boven water

Reddingsvest 150N - EN396
 Geschikt bij of op open water  en kustwater. Met zware, waterdichte kleding slechts beperkt veilig bij bewusteloosheid..
 Is geschikt voor zware weersomstandigheden en bij het dragen van bijvoorbeeld lichte regenkleding. De 150N reddingsvesten zijn zo ontworpen dat ze een bewusteloze persoon op de rug draaien, met de luchtwegen vrij van het water.

Reddingsvest 275N - EN399
Voor op open zee en voor dragers van zware, waterdichte kleding. Onder vrijwel alle omstandigheden volkomen veilig bij bewusteloosheid. .

Reddingsvesten ( en ander apparatuur ) met een Solas- keuring zijn bestemd voor de beroepsvaart  en zijn van nog betere kwaliteit . Door de strenge kwaliteitseisen zijn ze uiteraard ook duurder.

Lees ok ons artikel over : automatische reddingsvesten zelf controleren

Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief