Slepen en gesleept worden – wat kost het en wat zijn de gevaren ?

 Een  sleep vragen

Je boot heeft geen voortstuwing meer, is op drift en je wenst gesleept worden . Er is geen onmiddellijk gevaar voor jouw schip of bemanning.  Door een algemene oproep uit te zenden via de VHF kan je om een sleep te vragen (oproep Panpan). Zowel beroepsslepers (commercieel of vrijwilligers organisaties) of jachten in de buurt  kunnen hierop reageren. Voor wie je ook kiest, vraag op voorhand, wat de kost zal zijn!

Verantwoordelijkheid bij schade aan jouw boot :
Als je boot gesleept wordt door een professionele organisatie dan kan je rekenen op  personen met ervaring en een goede uitgeruste sleepboot. Bij fouten of schade kan je aanspraak maken op hun verzekering beroepsaansprakelijkheid.
Wordt je boot gesleept door een ander plezierjacht (gratis of mits een kleine vergoeding) dan zal het waarschijnlijk goedkoper zijn, maar moet je de risico’s van hun onkunde erbij nemen.  Bij eventuele schade zal hun verzekering geen dekking geven .

Zelf iemand slepen :

Wens je zelf iemand (gratis of tegen een vergoeding) te slepen, hou dan rekening met de risico’s . In geval van schade aan jouw boot zal de schipper van het gesleepte vaartuig geen verantwoordelijkheid op zich nemen . Ook zijn verzekering zal jou niet vergoeden. Is er schade aan zijn boot dan zal hij (of zijn verzekering) jou wel verantwoordelijk stellen. Ben je hiervoor gedekt door jouw verzekering ?   Goed nakijken want meestal is dat niet voorzien in de polis. Iemand even helpen kan dus een kostelijke grap worden !

Slepen

Het slepen is dus geen reddingsoperatie, maar assistentie verlenen bij het verder zetten van zijn reis. Bij het slepen moet er steeds op voorhand een overeenkomst gemaakt worden.

Is  assistentie verlenen een wettelijk verplichting ?
Je ben verplicht om assistentie te verlenen aan personen & schepen in “nood” op voorwaarde dat er geen gevaar is voor jouw schip of bemanning.
Een geval van nood doorgeven aan de kustwacht  (Mayday relay) is ook een vorm van  assistentie verlenen.

Lees ook :  Wat als je wordt gesleept in geval van nood ?

 Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct BVBA

Eddy Coenen
Lange straat 50
8620 Nieuwpoort
info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief